Noordelijke Rekenkamer oordeelt hard over Groningen Airport Eelde: geen toekomst elektrisch vliegen |
Geschreven door Willem Dekker en Johan de Veer, in DvhN, 13 april 2023
|
maandag 17 april 2023 |
Noordelijke Rekenkamer oordeelt hard over Groningen Airport Eelde: geen toekomst elektrisch vliegen
Vertrekhal van Groningen Airport Eelde. Foto: DVHN-Archief/Peter Wassing
Een groot deel van de toekomstplannen voor Groningen Airport Eelde heeft een geringe kans van slagen, zoals elektrisch vliegen en vliegen op waterstof. Tot dat harde oordeel komt de Noordelijke Rekenkamer.
De rekenkamer presenteerde donderdagavond haar onderzoeksrapport over de toekomst van Groningen Airport Eelde (GAE) in het provinciehuis in Assen. De conclusies zijn niet mals. De aandeelhouders van de noordelijke luchthaven (provincies Groningen en Drenthe, gemeente Tynaarlo en stichting FB Oranjewoud) hebben geen onafhankelijk advies ingewonnen om de haalbaarheid van de toekomstplannen te beoordelen. Ze zijn afgegaan op de gegevens die de luchthavendirectie hen aanleverde.
De traumahelikopter is gestationeerd op Groningen Airport Eelde. Foto: Archief DVHN/Geert Job Sevink
De aandeelhouders hebben volgens de rekenkamer ook geen goed zicht op de zogeheten maatschappelijke kosten en baten van het vliegveld, zoals geluidsoverlast, werkgelegenheid en de betekenis van de KLM-vliegschool, de traumaheli en donorvluchten van het UMCG op Eelde. ,,Het beeld van de aandeelhouders is verouderd, strookt niet meer met de huidige ontwikkelingen en is optimistisch voor wat betreft de maatschappelijke baten en de ontwikkelingsmogelijkheden van GAE.”
De rekenkamer adviseert de provincies de hulp in te roepen van onafhankelijke deskundigen om te toekomstplannen van Eelde te beoordelen op haalbaarheid. ,,Wees kritisch op al te mooie bespiegelingen in de toekomst”, zegt Jan van der Bij, collegelid van de Noordelijke Rekenkamer.
Economisch belang minder groot
Er zijn aanwijzingen dat het economisch belang van de luchthaven minder groot is dan de aandeelhouders veronderstellen, stelt de rekenkamer. ,,Het regionale bedrijfsleven wil financieel niet bijdragen aan de luchthaven. Het Rijk wil niet bijdragen aan de onderhoud en veiligheid, er zijn geen vluchten naar Eelde verplaatst toen Schiphol in de zomer van 2022 problemen had en de Schiphol Group heeft tot op heden geen belang in GAE willen nemen.” Daarom is de luchthaven continu op zoek naar financiële middelen om het hoofd boven water te houden. Tot nu toe bleven alleen de aandeelhouders bereid de luchthaven financieel te ondersteunen.
De toekomstplannen van Groningen Airport Eelde sturen aan op innovatie en duurzaam vliegen en minder op vakantieverkeer. Zoals op de ontwikkelingen van duurzame brandstoffen, elektrisch vliegen, de inzet van drones en emissieloze bagageafhandeling. Maar deze verwachtingen zijn niet nader onderbouwd, concludeert de rekenkamer. ,,De aandeelhouders namen de plannen voor kennisgeving aan en lieten die niet door externe deskundigen beoordelen. De Raad van Commissarissen deed dat ook niet.”
Kansen voor drones en educatie
De Noordelijke Rekenkamer liet de toekomstplannen beoordelen door het externe bureau CE Delft. Daaruit komt naar voren dat een kleine luchthaven als Eelde goed kan dienen voor het uittesten van nieuwe ontwikkelingen, zoals emissieloze bagage- en passagiersafhandeling en voor het vliegen met drones. Ook op het gebied van educatie, luchtvaartschool en Airport Campus, liggen er kansen. De mogelijkheden voor testen voor elektrisch vliegen en vliegen op waterstof zijn echter niet groot, vindt de rekenkamer. Rotterdam maakt daar meer aanspraak op, gezien daar meer korte vluchten met veel zakelijke passagiers zijn.
Meerjarenplan
Directeur Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde heeft het kersverse rapport nog niet gelezen. Ze komt binnenkort met een meerjarenplan voor de luchthaven. ,,Met financiële onderbouwing en gesteund door een second opinion. Die zal ik aan de provincies toelichten.”
De provincies Groningen en Drenthe geven aan een extern onafhankelijke onderzoek naar de haalbaarheid van de toekomstplannen van Eelde te overwegen. De provincies nemen wel de aanbeveling van de rekenkamer over dat als de aandeelhouders kiezen voor de instandhouding van de luchthaven in de huidige vorm, zij dan ook garant staan voor de financiële consequenties.
Het rapport van de rekenkamer komt op de agenda van Provinciale Staten van Groningen en Drenthe en de gemeente Tynaarlo.
|