'Schenk klare wijn over Eelde' |
Geschreven door Hilbrand Polman in DvhN, 19-01-2022
|
donderdag 20 januari 2022 |
'Schenk klare wijn over Eelde'
Morgen buigt de Raad van State zich over Groningen Airport Eelde (GAE). Wat staat er voor de luchthaven op het spel? Vier vragen en antwoorden.
Waarom stapt omwonendenvereniging VOLE naar de Raad van State?
Omdat de luchthaven momenteel op basis van de gebrekkige regelgeving functioneert. VOLE wil van het rijk een Luchthavenbesluit voor 'Eelde', eigenlijk een vergunning waarin staat wat wel en niet mag op het vliegveld. Die ontbreekt al een jaar of tien. In 2012 kwam er een nieuwe Wet Luchtvaart." Toen kregen wij een Omzettingsregeling, met de clausule dat er over vijf jaar, dus in 2017 een Luchthavenbesluit moest zijn", erkent directeur Meiltje de Groot van GAE. Door allerlei ontwikkelingen bij de luchthaven, en recentelijk de Covid-crisis, is dat Luchthavenbesluit er nog niet van gekomen, stelt ze vast. VOLE stelt daar tegenover dat het rijk verplicht is met een Luchthavenbesluit te komen en dat de luchthaven anders niet mag functioneren.
Waarom vinden de omwonenden van 'Eelde' dit zo belangrijk?
Veel omwonenden ergeren zich groen en geel aan de herrie van kleine vliegtuigen van de Vliegschool die op de luchthaven is gevestigd. Die maken in verouderde toestellen rondjes boven het gebied. Dit komt onder meer doordat piloten-in-spe op Eelde nu een groter deel van hun opleiding volgen dan voorheen.
Voor 2012 waren er in de vergunning beperkingen voor de herrie die het vliegverkeer op Eelde mag maken, en die waren volgens VOLE uitgesplitst naar 'grote' en 'kleine' vliegtuigen. Bij de Omzettingsregeling is die 'geluidsruimte' op één hoop geveegd. Doordat er weinig grote vliegtuigen op Eelde vlogen, is dat gunstig voor de kleine vliegtuigjes van de vliegschool. Die hebben nu meer geluidsruimte, stelt VOLE tot zijn ongenoegen vast. Belangrijk is ook dat de omwonenden over die Omzettingsregeling en de nieuwe geluidsregels geen mogelijkheid tot inspraak hebben gehad. Bij het opstellen van een Luchthavenbesluit zouden de omwonenden en belanghebbenden wel in staat moeten zijn tot inspraak.
Die herrie is ook hinderlijk. Wordt het niet tijd dat de minister daar paal en perk aan stelt?
De Groot kan zich de ergernis over de vliegtuigjes voorstellen, maar ze zegt dat er licht gloort aan het eind van de tunnel. De vliegschool wil over vier jaar alleen nog elektrische vliegtuigen inzetten. "Het geluid is dan echt substantieel minder."
Zou VOLE daar genoegen mee nemen?
Nog vijf jaar herrie vinden omwonenden misschien wel lang. Hoe dan ook wil VOLE een Luchthavenbesluit van de minister. Daar hoort volgens VOLE ook bij dat er een deugdelijk exploitatieplan is voor Eelde. Hierover is echter ook veel onduidelijkheid, omdat de luchthaven jaarlijks tot 8 miljoen van het rijk nodig heeft en hierover nog steeds geen uitsluitsel is. Ook op dit punt wil VOLE het ministerie onder druk zetten om klare wijn te schenken over de vraag of de luchthaven in zijn huidige vorm wel moet blijven.
De Groot zegt op verschillende manieren de omwonenden en andere belanghebbenden te willen betrekken bij de toekomstplannen voor de luchthaven. "Het overleg staat nu vanwege de coronacrisis op een laag pitje, maar zodra het weer kan, willen we de omwonenden in dorpshuizen en dergelijke opzoeken om over onze plannen te praten."
Commentaar VOLE
"Herrie", "verouderde toestellen", "rondjes vliegen": er dringt toch iets door van de boodschap van VOLE. Dat de ernstige overlast wordt veroorzaakt door de KLM wordt echter niet genoemd. Ook verzuimt het Dagblad te noemen dat de KLM vliegschool onaanvaardbaar veel lood uitstoot.
Ook valt op dat GAE-directeur mevrouw de Groot de wet- en regelgeving niet kent. Ze zegt dat de nieuwe wet in 2012 is ingegaan. Maar dat was 2009. In 2014 had de luchthaven al een nieuw luchthavenbesluit moeten hebben. Acht jaar later komt mevrouw de Groot met het smoesje dat “het overleg met de omgeving op een laag pitje staat vanwege de coronacrisis.” Er is in die acht jaar nooit overleg geweest. En het Dagblad schrijft het allemaal braaf op zonder de stukken te lezen of VOLE te vragen hoe het werkelijk zit. En natuurlijk mag mevrouw de Groot de nonsens blijven herhalen dat de vliegschool over vier jaar elektrische toestellen zal inzetten. De aandeelhouders moeten tot die tijd zo’n zes à acht miljoen euro per jaar bijpassen om de luchthaven open te houden. Het elektrische toestel waarmee mevrouw de Groot de aandeelhouders zand in de ogen strooit is nog “under development” zie https://en.wikipedia.org/wiki/Bye_Aerospace_eFlyer_2. Het is dus nog niet eens klaar om gecertificeerd te worden. Dat gaat nog vele jaren duren. En dan staat de KLM achter in de rij. Voordat het toestel gecertificeerd is en geleverd kan worden, zijn we zeker 8 jaar verder. Het is zeer de vraag of de KLM en vliegveld Eelde dan nog bestaan.
Klik hier om terug te keren
|