spacer
header
Home
Welkom
Zoekindex
Actueel nieuws
Berichten en opinies
Nieuwsbrief artikelen
Standpunten
Kennisdomein
Belangrijke procedures
Vereniging VOLE
Luchthaven Eelde
Contact met VOLE
Klachtenbehandeling
Downloads
Cartoons
Links
Zoeken
 
Home arrow Berichten en opinies arrow 'Drenthe verkwanseld door militair verkeer vliegveld'

'Drenthe verkwanseld door militair verkeer vliegveld'
Geschreven door RTV Drenthe, 17 juli 2020   
maandag 20 juli 2020'Drenthe verkwanseld door militair verkeer vliegveld'

Plaatje F-16 Defensie.jpg

F-16 van Defensie (Rechten: Defensie)


Verschillende Drentse natuurorganisaties en omwonenden van Groningen Airport Eelde (GAE) hebben verontrust en verontwaardigd gereageerd op plannen van het vliegveld om meer militair verkeer af te handelen. Dat laten ze weten in een brief aan verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur.

Volgens de organisaties is het toestaan van militaire straalvliegtuigen een onaanvaardbare aanslag op het leefklimaat in de kop van Drenthe. "Het zal grote schade toebrengen aan de omringende natuurgebieden, de landgoederenzone en de drie grote Natura 2000-gebieden", staat te lezen in de brief. De organisaties zien meer militair verkeer als minachting voor de omgeving, die hiermee overvallen wordt.


Vliegveld op zoek naar geld
Groningen Airport Eelde is bezig te kijken naar nieuwe mogelijkheden en dus ook naar nieuwe inkomsten. Daarmee denkt de luchthaven het jaarlijkse exploitatietekort voor het grootste gedeelte weg te kunnen werken. Uitbreiding van taken is daarvoor van cruciaal belang.

Eelde en ook vliegveld Maastricht worden gefinancierd door de provincies en gemeenten. De rest door het Rijk en Eindhoven Airport door Defensie. Onterecht, zo vinden ze in Eelde. Als beide luchthavens gezien worden als luchthavens van nationaal belang, dan moet de landelijke overheid daar ook aan meebetalen.


Meer zorgen
De organisaties - Natuur en Milieufederatie Drenthe, Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde, IVN Eelde/Paterswolde en Stichting Het Drentse Landschap - zijn niet de enigen die zorgen hebben. Ook de lokale politiek in Tynaarlo heeft vraagtekens.

"Dit zou je niet moeten willen als gemeente", zegt Jurryt Vellinga, fractievoorzitter van Leefbaar Tynaarlo. De partij wil opheldering van het college van burgemeester en wethouders van Tynaarlo. Vellinga vraagt zich af wat het college vindt van het voorstel en in hoeverre het college er überhaupt weet van heeft.

Commentaar VOLE
Opvallend hoe RTV Drenthe misvattingen blijft rondstrooien, zoals dat het Rijk Schiphol en Eindhoven ‘financiert’. De Schiphol groep maakt winst en draagt dat af aan het Rijk. RTV Drenthe laat zich meeslepen in de onzinnige retoriek van luchthaven Eelde en vindt het niet nodig in te gaan op de argumenten die de milieuorganisaties aanvoeren.


 

 

 

 

 

 

 

 
< Vorige   Volgende >

spacer
© 2021 VOLE (Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde)
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.